Friday, November 25, 2011

Makan Beso!! JM Bariyani House - IOI Boulevard..


Macam best je kan tajuk post kat atas tu.. Mesti dalam kepala tu dok terbayang jamuan ala2 malam Tahun Baru Cina..kehkehkeh.. Takdela camtu sekali.. Actually ni citer lepas konvo pakcik Irul aritu.. Lepas je siap konvo, kitaorang pun baliklah umah toksu Huda semula.. Pulak tu nasi lemak breakfast banyak lagi, so pesan kat neksu takyahlah masak untuk lunch kan.. Bajet makan nasi lemak pun ok apa.. Habiskan, sayang pulak membazir.. Tak baik, membazir kan amalan syaiton nir rajim.. Pastu bila sampai2 jek, toksu cakap dia dah reserved kat JM Bariyani House.. Eh, macam pernah ku dengar nama ni tapi di mana ya?? Ooo..patutlah macam familiar, pernah jumpa kat Alamanda masa bukak pose dengan pakcik Irul aritu.. Tak tau pulak kat Puchong pun ada cawangan dia.. Kat IOI Boulevard rupanya.. Tempat ala-ala high class depan IOI Mall tu.. Patutlah tak tau, tak pernah menyinggah kat area tu walaupun setiap hujung bulan pegi IOI Mall..huhuhu.. Takut nak jejak, macam tak sesuwai dengan poketku saja..hihihi..

Kitaorang pegi dua kereta, dekat je, dalam 15 minit dah sampai.. Sampai-sampai je nasib toksu bertuah, ada satu parking kosong depan JM Bariyani House tu.. Apalagi, masuk je la.. Kitaorang ni lain kete, dok pusing2 cari parking.. At last jumpa parking kosong depan BSN.. Agak jauh jugak la nak menapak tapi takdela jauh sangat, boleh lagi.. Exercise!! Wah, cantik jugak bangunan baru ni, maklumlah baru je beroperasi dalam 3-4 tahun lepas.. Kira baru lagi la tu.. Dulu kawasan lombong tinggal kot.. Ditambak tanah, dirikan bangunan..

Oh ye, berbalik pada tajuk citer, toksu nak belanja pakcik Irul sebab dah graduate.. Tu yang bawak ke JM Bariyani House.. Kalo tengok pada nama restoren, of coz le speciality dia pada nasi beriani @ briani @ bariyani.. Macam2 version orang panggil.. Tapi rupa lebih kurang jek.. Ada jugak menu lain, mee bandung (ni jek yang mak yong ingat..kehkeh..). So, kitaorang pun order la ikut citarasa tekak masing2.. Mak yong, nenek dengan pakcik Irul order nasi bariyani ayam masak merah.. Pak uda dengan mak uda order nasi bariyani ayam kurma (sehati sejiwa betul suami isteri ni).. Atok order nasi bariyani kambing (nak mengembek malam2 ke? hihi..) Toksu dengan neksu order nasi bariyani gam kambing.. Aijat (anak toksu - 9 tahun) order nasi bariyani apa ntah, tak perasan plak.. Tapi habis dia makan sorang.. Kitaorang ni pun punyalah mengah nak ngabiskan sepinggan tu.. Tapi sedap la.. Nasi bariyani kosong pun dah sedap cuma ayam masak merah dia takdelah pedas macam kita masak sendiri tu.. Side dish biasalah, papadom, acar dengan dalca.. Kira berbaloi la dengan harga nasi bariyani ayam, RM 14.00 sepinggan.. Erkk!! Jangan terkejut.. Dua kali ganda daripada restoren biasa.. Haruslah kan, restoren ni air-conditioned, suasana pun best, relax je.. Kira nampaklah ada kelasss.. Portion ayam tu pun besar dia bagi, bahagian yang banyak daging.. Memang makan daging semata-mata.. Mak yong memang dah tau takkan abis makan ayam tu sorang.. Nenek pulak suggest kitaorang kongsi ayam, satu lagi bawak balik.. Menjadi.. Dah kongsi berdua pun masih jenuh lagi nak abiskan tau.. Air pulak, mak yong, mak uda dengan neksu sejiwa.. Calamansi asam boi.. Perghhh!! Syiokkk!!! Atok dengan pak uda sirap bandung, nenek teh ais (kalo makan kat mana2 pun mesti order teh ais, tak tau nak order air lain kot..huhu).. Pakcik Irul tak ingat la.. Cuma toksu sorang je minum hot drink, teh tarik..hehe..

Alhamdulillah, sedap betul makan bila orang belanja ni..hehe.. Tapi kenyang makan tu sampai ke malam.. Lambat betul nak hadam.. Agaknya sebab nasi bariyani tu banyak lemak kot, tu yang lambat sikit proses.. Kalo tak silap nasi bariyani ni masak guna minyak sapi, minyak dan mungkin butter pun ada kot.. Ha ko!! Tak banyak lemak ke tu.. Last2 malam tu makan snack je, roti bakar, maruku, rempeyek.. Masing2 tak nak makan nasi..haha..

Terima kasih la toksu & neksu sebab belanja kitaorang aritu.. Semoga makin bertambah rezeki toksu sekeluarga.. Aminnn..

Tak sempat nak amik gambo nasi bariyani tu, masing2 dah lapo.. So, gambo yang ada ni sebelum makan dan selepas makan..hehehe.. Kalo nak tau lebih lanjut pasal restoren dan menu yang ada, boleh tengok kat JM Bariyani Puchong.


Mak yong sakit leher, kena tongkat kepala dengan dua jari..hihihi..

Gadis-gadis ayu walaupun dah jadi mak orang dan bakal mak orang..hehe..

Pilih jangan tak pilih.. Nasib baik unta takde, kalo tak atok dah order dah..hahaha..

Heroes of the day.. Gambar kanan tu nampak sebelah jek mata tukang amik gambo..huhu..

Walaupun time makan keayuan harus maintain..kehkehkeh..

Perghh!! Awek cun control ayu..hahahaha..

Agak2 boleh tak jadi duta JM Bariyani House? Penuh perasaan ni.. Sedapnyaaaaaa..

Inilah air yang sedap tuuuuu.. Calamansi Asam Boi..






Saturday, November 19, 2011

Tahniah Pakcik Irul..


Akhirnya hari yang ditunggu-tunggu tiba jua.. Hari ni adalah hari yang bersejarah untuk pakcik Irul.. Setelah hampir setahun menghabiskan pengajian, hari konvokesyen pakcik Irul tiba jua.. Alhamdulillah setelah berhempas pulas menimba ilmu di GMI, pakcik Irul berjaya memperolehi segulung diploma.. Tahniah adikku..

Pagi tadi pukul 8.30 pagi kitaorang dah sampai GMI. Mak yong pegi dengan pak uda, mak uda, atok dan nenek Huda. Pakcik Irul dah pegi dulu naik motor sebab dia kena register pukul 7 pagi. Kitaorang stay kat umah atok su Huda kat Kinrara. Pagi-pagi neksu dah masak nasi lemak.. Kuar dari rumah pun dah dekat kul 8 pagi.. Dalam setengah jam, sampai ke GMI. Amboiiii, ramainya graduan-graduan yang berjaya hari ni.. Alhamdulillah, semoga perjuangan kalian semua tidak terhenti di sini.

Sampai-sampai je pakcik Irul bagi pas masuk untuk atok dengan nenek Huda. Lepas je atok dengan nenek Huda masuk dewan, kitaorang pun merayau la sekitar tempat tu.. Terjumpa pulak pakcik Irul tengah berbaris.. Alamak, kurang hensem la.. Nasib baik ada kakak ipar yang pandai touch-up..hehe.. Dalam kul 9 lebih, pakcik Irul pun masuk dewan.. Yang kitaorang ni takleh masuk, dok je la kat luar. Ada khemah disediakan tapi takde skrin.. So, apalagi, bergossip je le kejenya dengan mak uda Huda..huhu.. Kitaorang ada gak tengok-tengok bunga yang dijual. Biasalah, bila konvo kan ada jual bunga-bunga ni. Tapi semuanya kureng. Dahlah mahal, kalo buat makan lagi berbaloi-baloi. Sorilah pakcik Irul ye.. Bukan mat bunga kan? Ahaks..





Dalam kul 11 lebih nampaklah atok dengan nenek kuar dari dewan.. Aikk?? Dah abih ke? Rupanya nak gi toilet daaaa.. Ingatkan lepas gi toilet nak masuk dewan semula.. Boring dah dok dalam dewan, lambat lagi abihnya.. Apalagi, kita minum duluuuuu.. Relax-relax kat kedai makan sebelah koperasi GMI, minum air basahkan tekak.. Tak lama lepas tu pakcik Irul pun join sekali.. Event dah abis.. Neksu siap bekalkan nasi lemak untuk pakcik Irul.. Apalagi, dari pagi tak makan apa-apa, belasah je le..hehe..





Perut dah kenyang, so sesi bergambar la pulak..hehe.. Bukan senang nak amik gambo time konvo ni.. Nak amik gambo dalam studio macam tak syok jek sebab tak cukup korum.. Kalo nak amik gambo dalam studio, bila semua ahli keluarga ada baru best.. Takpela, kamera mak yong ada, cukup la tu.. Janji ada gambar kan.. Buat kenangan..











Tuesday, November 15, 2011

Huda Sayang Nenek..


Just want to share one of the best photos that had been captured by me.. The photo that shows the true love bond between cucu and nenek.. Seorang anak kecil berusia 2 tahun yang sangat menyayangi neneknya.. But the sweetest thing is her pose is awesome.. So cute and natural.. I didn't ask her to pose like that.. She came out with that pose by herself.. What a smart girl.. Mak yong loves u so much as always.. My cute, sweet and smart niece.. Have a look by yourself.. So sweet, isn't it? ^.^


Mereka adalah antara insan-insan yang amat bermakna dalam hidup aku.. I love both of them very much..








Monday, November 14, 2011

Moist Choc Cake Project..


Hai semua.. Harap-harap Monday blues tak berapa melanda la hari ni ye.. Mana le tau still dalam mood cuti..hehehe.. Cuti sekolah pun akan bermula seminggu dari sekarang, betul tak? Mmmm..ramai le mak bapak yang akan cuti-cuti Malaysia gak.. Sambil bawak anak-anak makan angin, mak bapak pun leh rehat sekali.. Bestnya bila sesekali dapat cuti panjang.. Syiok oooo...<

Last week pun cuti gak kan? Raya haji.. Dapat le sampai 3 hari.. Tapi Selasa last week aku ada keje kat Pasir Gudang, kira outstation la.. So, dah alang-alang ada kat Johor, teruskan je la cuti tu..hehe.. Dan disebabkan aku plan nak gi umah anak sedara aku yang comel tu, aku pun minta le tambahan cuti sampai hari Khamis daripada bos.. Dapat le plak, Alhamdulillah.. Aku pegi umah anak sedara aku petang Rabu, sama-sama dengan mak n abah aku sebab diorang nak bawak si kecik tu balik kampung.. So, Rabu malam tu tido la kat rumah adik aku, esoknya masing-masing bergerak ke destinasi masing-masing..

Raya haji kitaorang kat Muar then petang Isnin tu masing2 dah balik.. Aku plak ada keje kat Pasir Gudang, so aku pegi umah makcik aku kat Pasir Gudang, stay 3 hari 2 malam kat sana.. Masa kat situ takde projek lain, baking cake je la.. Ilmu baru makcik aku baru dapat.. Tu yang excited nak masak je.. Pagi Rabu tu makcik aku ajak masak kek, nak suh aku bawak gi umah cucu sedara dia.. Amboi2 rajinnya nenek.. Aku pun menolong la sekali, ala2 assistant gitu.. Steps nak masak pun senang, so, okla kan.. Bila dah masak, wallahh!!! Daebak!!! Sampai merekah ala2 gunung berapi baru lepas meletus uuuu.. Mehlah aku tunjuk gambo kek tu.. Oh ya, ni Moist Chocolate Cake tau.. Sangat senang nak membuatnya.. Nanti aku tulis resipinya sekali k..

Pandangan dari atas.. Siap ada kawah letusan gunung berapi lagi..hehe..

Ni dari tepi.. Looks so yummyyyyy.. Terlebih tembam..haha..


Amacam? Terliur tak? Aku kalo coklat2 ni memang favourite.. Chocolate bar, ice-cream, cake.. Apa2 je la.. Pasti takkan hampa kalo aku yang jumpa.. Confirm habis..hehehe.. Kalo teringin nak masak kek ni, ikut je la resepi kat bawah ni ye.. Happy baking..

Mula-mula kena panaskan pengukus (steamer) dulu ye..

Bahan A

1.1/2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu soda bikarbonat
1 sudu baking powder

- Semua bahan A dicampur dan diayak sebanyak 3 kali.. Cawan menyukat mestilah sama ye..

Bahan B

1 cawan minyak jagung - kitaorang guna minyak masak biasa je
1.1/2 cawan gula halus - kitaorang kisar gula kasar pastu guna 1 cawan je..hehe..
2 biji telur ayam gred A- yang bersuhu bilik ye (simpan kat luar), bukan yang dalam peti ais
1 camca kecil garam halus
1 cawan susu cair

- Campurkan minyak jagung dan gula halus sehingga sebati dan larut. Kacau guna spatula buat kek, resepi ni takyah guna mixer. Kitaorang kacau guna senduk cedok nasi je..hehe..
- Masukkan telur ayam satu persatu, kacau sehingga sebati..
- Masukkan garam halus dan kacau..
- Masukkan susu cair dan kacau sehingga sebati..

- Masukkan bahan A sedikit demi sedikit ke dalam bahan B. Kacau sehingga sebati..

Bahan C

1 cawan air panas mendidih

- Setelah bahan A dan bahan B sebati, masukkan air panas dan kacau sehingga sebati..


Masukkan hasil akhir ke dalam loyang yang telah dialas plastik dan dioleskan sedikit minyak. Saiz loyang terpulanglah ye.. Tapi aku rasa yang kitaorang buat ni, medium size kot..
Kukus selama 1 jam dengan suhu api yang sederhana - kek kitaorang merekah sebab api kuat sangat kot..hehe..
Bila dah masak, keluarkan dari pengukus dan biarkan sejuk.
Lepas tu korang bolehlah hiaskan ikut citarasa masing-masing. Kalo nak makan camtu pun sedap gak.



P/S :
Ikut pandangan aku berdasarkan pengalaman dan rasa, kalo nak makan camtu je, sukatan gula halus tu bolehlah dalam 1.1/4 cawan sebab kalo 1 cawan, rasanya tak berapa manis, pahit lebih dominan.. Tapi aku suka camtu, pahit-pahit lemak koko..huhu.. Tak berapa gemar makan yang manis-manis sangat ni..hehe

Kalo nak topping atau letak aising, 1 cawan gula halus cukuplah kot.. Sebab dalam aising tu mesti tambah gula gak kan? Mmm..pandai-pandai korang la ye.. Try n error.. Citarasa setiap orang ni kan berbeza..hehe..







Happy Belated Birthday Pakcik Irul..


Oh ye, lupa plak.. Last week 10/11/2011 adalah birthday pakcik Irul Huda yang ke-...? Hehehe.. Agak-agak yang keberapa? Muda lagi.. Baru 24 tahun.. Single lagi tu.. Kalo ada sape-sape yang berkenan, bolehlah try mengorat dia..huahuahuahua.. Tak sempat nak wish dalam blog ni.. Maklum le penat sangat balik dari Johor.. Dengan ngantuk yang teramat sangat masa drive sensorang dari Johor ke Puchong.. Tu yang kena berenti jap kat R n R, relaxkan badan dan mata seketika.. Alhamdulillah, tengahari sampai ke umah.. Rehat-rehat sambil tonton TV, last-last TV tengok aku..hahaha..

To pakcik Irul Huda,

HAPPY 24th BIRTHDAY
PRAY THAT YOU'LL ALWAYS BE BLESSED BY ALLAH
WILL BE GIVEN ALL THE HAPPINESS IN YOUR LIFE
AND WILL BE SUCCESS HERE AND HEREAFTER.. AMINNN..





Jalan-Jalan Umah Huda..


Lamanya tak update blog ni.. Sebulan lebih sikit ni..hihi.. Bukannya apa, takde citer best nak story.. Post untuk raya haji pun takde ek.. Time raya haji balik kampung tapi kat sana takde line internet, so faham-faham la ye.. Lagipun raya haji tahun ni tak berapa nak best la.. Semua ada berkumpul kat Muar sebab toksu Huda nak buat korban.. Tapi Huda n family takde sebab ayah Huda kan pegi kursus, tak dapat cuti.. Mama Huda tak nak ikut atok dengan nenek balik Muar sebab hubby takde.. So, diorang tinggal la berdua kat rumah.. Beraya kat sana.. Sian..sob..sob..

Actually macam orang lain gak, mak yong pun cuti sampai hari Isnin jek tapi hari Selasa tu ada keje lak kat Pasir Gudang, kira outstation la.. So, drag la cuti tu sampai hari Selasa.. Ingatkan hari Isnin petang tu lepas sampai umah nek cik Huda kat Pasir Gudang, nak gi Larkin tengok Huda.. Tengok-tengok dah petang sangat.. Camne ni, rindu giler kat Huda ni.. At last SMS bos minta extend cuti sampai hari Khamis..hik hik.. Alhamdulillah, dapat la pulak.. Tima kasih bos.. Sebab petang Rabu atok dengan nenek nak datang umah Huda, tido sana dan esoknya bawak Huda balik Lok Heng sebab mama Huda kena jaga budak-budak camping kat sekolah.. So, fikir punya fikir, bolehlah mak yong join, nanti pagi Khamis tu mak yong balik la KL dari Kempas..

Then pukul 4 ptg hari Rabu tu mak yong pun bertolak la dari Pasir Gudang ke Larkin Jaya.. Nak tunggu atok lambat sangat sebab atok tunggu ucu Huda abis keje kul 5 ptg, baru bertolak ke Larkin.. Plan asal atok nak gi umah nekcik Huda dulu nak jemput mak yong, takut mak yong sesat kalo pegi sendiri.. Yela, mak yong ni nama je anak Johor tapi jalan-jalan kat Johor ni memang fail..hahaha.. Tapi Selasa malam tu mak yong dah surf google map cari arah ke rumah Huda.. Mmm..rasanya memang boleh tuju sendiri ni.. Kalo tunggu atok Huda, ntah kul berapa nak sampai.. Dahlah hari bekerja, jalan memang giler jammed.. Nak gi Pasir Gudang dulu pastu baru ke Larkin.. Ada yang kul 9 malam baru sampai ni.. Mmm..tawakal je la.. Selasa malam tu memang dah betul-betul simpan dalam otak direction ni.. Alhamdulillah, sampai jugak ke rumah Huda dalam kul 5 ptg.. Kiranya takdela sesat pun.. Masa mula-mula masuk exit tu je ada rasa tak confident exit tu betul sebab dalam google map ada nama jalan tapi on the road tak nampak plak nama jalan tu.. Tu yang agak confuse.. So keluar semula ke highway Pasir Gudang.. Ingatkan exit yang betul depan lagi.. Tengok-tengok dah sampai area Tampoi, eh dah ke depan sangat ni.. So masuk je la exit yang muncul seterusnya.. Tup-tup sampai ke jalan yang mak yong u-turn tadi.. La, betul rupanya exit yang mak yong mula-mula masuk tadi.. Apalagi, dengan direction kat tangan (tulis atas paper lagi..hihi..), mak yong pun drive dengan confident.. Alhamdulillah, nampak Huda nak masuk umah dengan muka confuse bila nampak mak yong datang..haha.. Mama Huda pun terkejut sebab mak yong sampai awal sangat.. Dia ingatkan mak yong sampai sekali dengan atok Huda..hehe.. Takpe, selagi mak yong rasa confident, Insya ALLAH, boleh sampai..

Yang Huda plak ingat-ingat lupa mak yong, bila mamanya tanya dia jawab mak yong ni ucu sebab sama kurus cam ucu.. Sampai mama Huda cakap semua yang kurus Huda ingat ucu je..hahaha.. So sweet la Huda mak yong ni.. Makin ligat, tak reti dok diam.. Bila mak yong amik gambar, dia pun sibuk nak amik gambar jugak.. Yang paling smart, dia tau camne nak guna touch screen handphone.. Bukan main saja-saja touch ye.. Dia tau folder mana ada games, ada gambar.. Dia sendiri yang cari.. Hanya dari pemerhatian camne mama dan ayah guna handphone tu.. Huda Huda.. Takut plak mak yong bila tengok Huda ni.. Mula-mula perhati, pastu buat sendiri.. Memang kena berhati-hati bila nak buat sesuatu depan Huda.. Daya ingatan dan pemerhatian dia tajam.. Very smart girl.. Sayang Huda mak yong ni..

Sempat gak snap beberapa gambar masa kat umah Huda.. Tapi of course le gambar Huda je.. Mak yong ni tak minat nak amik gambar sendiri.. Jadi photographer, suka le..hehe..






Dua gambar yang last tu Huda buat peace..hehe.. Tak reti nak buat peace bebetul lagi.. Tapi cute apa kan? So sweet as always..(^_^)