Friday, November 30, 2012

La Tahzan Ya Qalbi..



La tahzan bermaksud jangan bersedih atau don't be sad in English.. Tajuk entry kali ni bermakna jangan bersedih wahai hatiku.. Ditujukan khas untuk diri sendiri.. Atas sebab apa pulak nak sedih2 ni? Sudah semestinya tentang diri yang masih bersendirian.. To be honest, dulu aku memang dah letak target nak berumahtangga pada usia 25 tahun.. Aku start kerja kat syarikat sekarang ni dari tahun 2004.. Masa tu aku dah pun 25 tahun.. Pejam celik pejam celik dah 8 tahun aku berkhidmat dengan majikan sekarang.. Alhamdulillah, masih serasi bersama.. Mungkin ada yang berkata aku telah berada di zon selesa sebab terlalu lama bekerja dengan majikan yang sama.. Well, pada aku kalo kerja yang aku buat tu mendatangkan keseronokan dan boleh ditangani dengan baik, tak ada salahnya terus berkhidmat di situ.. Lagipun kalo beralih angin ke tempat baru, sudah semestinya tak sama dengan suasana di tempat lama.. Kalo dapat opismate yang ok takpelah.. Buatnya jenis tak boleh tengok orang lain berjaya, tak ke haru tu.. Lebih2 lagi kalo yang PHD tebal.. Silap2 tak lama pun kat situ terpaksa cari kerja yang lain pulak..

Ok back to main story.. Pasal kawin le apalagi.. Target kan 25 tahun tapi masa start kerja kat sini dah 25 tahun pun tapi masa tu takde pakwe @ boyfriend pun lagi.. So camne nak kawin? Then akhir 2004 terjumpa la sorang mamat ni.. Dipendekkan citer dia tak ready untuk ada komitmen lagi.. So, oklah watpe nak terus berhubungan dengan orang camtu kan.. Berpisah itu lebih baik.. Sedih ke? Well, adalah jugak kot.. Masa mula2 tu je.. Lama2 ok.. Lagipun sebelum break tu kitaorang pun dah selalu tak bersefahaman, so perasaan pun dah start hilang sikit2.. Hahahaha..boleh gitu ye?

Berapa lama ek kitaorang punya relationship? Setahun kot (sorry, malas nak ingat sebab rasa takde faedah pun nak ingat2 balik..hahaha..). Then lepas tu memang rasa malas nak cari boyfriend ke atau berkawan dengan orang ke.. And on that time memang rasa sometimes my life is so empty because I felt lonely.. Seriously.. Kadang2 rasa sangat sedih sebab rasa sangat kesunyian tau.. Bila sangat sunyi tu, bila nak tido kekadang boleh nangis (kahkahkah..dalam hati sudah banjir..;p). Kalo tengok citer romantik, mulalah feeling terlebih.. Lagi2 citer Hindustan.. Ala korang pun camtu gak kan? Tengok Kuch Kuch Hota Hai, airmata pun meleleh..huahahaha.. Lawak pulak bila diingat2 semula..

Tapi serius la masa tu kadang2 rasa sunyi sangat.. Bila tengok orang ada pakwe, sedih tau.. Orang gi dating, kita dok umah je.. Tapi taknak berkawan.. Maybe sebab tak reti nak cari kawan kot dan rasa takde orang nak kawan dengan aku.. Iyealah aku ni bukannya cantik pun (perasaan masa tu la, tapi sekarang dah sedar semua makhluk ciptaan ALLAH tu cantik..) Oh ye, lepas break tu aku belajar memandu.. Cikgu yang ajar aku tu pernah kerja tukang masak kat kedai makan area situ gak.. Selalu aku makan kat situ, bawah opis je.. So kiranya aku dah kenal dia sebelum belajar memandu dengan dia.. Masa kat kedai makan dulu, tegur camtu2 je.. Bila dah jadi cikgu ni, dah hari2 jumpa dan dia yang ambil dan hantar aku ke kelas, kira lagi kamceng la.. Tetiba pulak muncul gossip pasal kitaorang.. Semua orang yang ada kat kelas memandu tu kenenkan kitaorang.. Glamer aku masa tu nak dibandingkan dengan student lain..kihkihkih.. Tapi aku buat bodo je.. Tak amik port pun sebab aku takde feeling pape kan.. Cumanya mamat ni kalo aku mintak tolong memang laju je response dia.. Memberi pertolongan la.. Kadang2 ada terfikir gak, mamat ni memang suka kat aku ke? Hahahahaha.. Sampai ke sudah aku tak tau sebab lepas dapat lesen tu aku dah jarang contact dia.. Tup2 dengar dia dah berhenti dan balik Sarawak, kampung dia.. Kekal menjadi misteri sehingga kini..hihihihi..

Lepas dah dapat lesen tu langkah pun makin jauh.. Tak jauh mana pun.. Kalo takde member, nak kemana pulak peginya.. Setakat pegi keje balik keje.. Pegi kedai makan.. Itu je le.. Dan nak dijadikan cerita, satu hari tu aku pegi ke Bangi sebab nak jumpa kawan aku.. Itulah first time aku keluar dari zon selamat aku.. Waktu malam pulak tu.. Dan aku memang tak reti, tak tau dan tak kenal area Bangi tu.. Aku main belasah je masuk jalan memana ntah.. Yang kawan aku pulak call2 tak boleh reach phone dia.. Ah, sudah.. Aku memang cuak giler masa tu.. Nak nangis pun ada.. Pastu berenti kat Petronas sebab aku rasa macam selamat sikit.. Tapi tak lama pun sebab suasana kat situ cam kelam jek.. Tobat!!! Tak nak main terjah je lepas tu.. Call2 kawan aku tak dapat.. Last2 aku tawakal je, cari signboard ke KL.. Kalo sesape yang familiar dengan Bangi, aku tersesat kat SILK highway, masuk exit Jalan Reko.. Mula2 masuk dari highway tu kat traffic light aku belok ke kiri ke arah Kajang.. Tapi disebabkan suasana yang tak berapa nak mesra alam, aku u turn dan straight semula.. Kiranya dari traffic light tadi tu aku ke arah kanan pulak.. Jangan ditanya kenapa aku tak masuk SILK semula.. Masa aku aku memang tak cam dari mana aku masuk, jalan apa aku berada.. Last2 jumpa mamat tengah jual burger kat tepi jalan.. Depannya ada restoran.. Tawakal je la, berenti tanya jalan.. Tengok gaya bapak orang dah.. Baik punya explanation, siap lukis peta lagi.. Dan dia siap mintak no phone sebab nak make sure aku sampai dengan selamat.. Punyalah baik kan.. Baik ada makna tu.. Alhamdulillah, sampai gak.. Main redah je tu.. Yelah, map orang lukis ni bukannya sama dengan jalan sebenar.. Sampai sekarang masih ada lagi map tu.. ^_^

Lepas daripada tu kitaorang pun berkawan.. Bujang lagi, rupa je ala2 bapak orang.. Dia keje part time jual burger tu.. Siang kerja kat company construction.. Area situ gak.. Biasalah nak cari income lebih.. Kelakar la kalo diingat2 semula.. Dia cakap muka aku masa tanya jalan tu memang macam nak nangis.. Memang la, tengah cuak beb.. Masa aku kawan dengan dia tu aku dah 29 tahun.. So target dah terlepas la ye.. Seronok berkawan dengan dia.. Fun, happy go lucky person.. Cuma mungkin aku yang rasa dah desperate sangat kot.. Kalo boleh nak ending cepat2 sedangkan dia tak ready lagi.. Nak enjoy lagi.. Masih nak berkawan dengan perempuan lain lagi.. Maklumlah dia muda 4 tahun dari aku.. Dan aku pulak dah nak masuk era 30-an.. Tension wei bila orang asyik tanya je bila nak kawin.. Sampai kadang2 rasa malas nak balik kampung atau jumpa sedara mara.. Macam takde soalan lain kan? Mamat ni memang jujur la bagitau aku dia ada berkawan dengan perempuan lain.. Bayangkan le tengah dalam keta nak kuar sesama ni tetiba ada pompuan call.. Suara menggediks.. Yang si mamat ni boleh suruh aku diam jap.. Wah!! Hangin la den.. Terus bersuara sekuat yang mungkin biar minah tu dengar.. Terus letak telefon.. Kalo fikir2 balik, nak marah siapa ek? Perempuan tu? Kalo mamat ni tak layan takkanlah dia jadi camtu.. Sebab mamat ni pernah bagitau aku dia saja2 je nak test perempuan camtu.. So, nak kata apa lagi? Mungkin berkawan dengan aku pun sesaje nak test..

Dan ditakdirkan pulak pada masa tu pun kenal pada seseorang.. Sape yang pernah baca previous entry dalam blog ni mesti pernah baca pasal Mr. Yayang kan.. So disebabkan mamat yang tadi tu nampak gayanya pun tak ready nak ada serious commitment, tinggalkan je la dia (kejam kan aku ni? tapi ada reason what..) Tapi ada hikmah aku kenal mamat ni.. Disebabkan dia aku familiar dengan area dan jalan di Bangi walaupun tak sepenuhnya.. Last2 adik aku dapat study kat GMI, Bangi.. Senang nak tuju sebab dah tau jalan..hehehe..

Then I start my serious relationship with Mr. Yayang.. Our goal on that time memang want to end it with marriage.. Tapi rupanya terlalu banyak yang perlu difikirkan dan diambil kira.. It's not as easy as what we thought.. As time flies, I didn't see the goal will be achieved in the nearest time.. We start our relationship in 2008.. And it's 4 years already.. With so many obstacles, so many problem we had go through together, at the end I am surrender.. I cannot take it anymore.. With full of courage, I told him I want to stop this relationship.. Before I make this decision, I pray to ALLAH for His Guidance.. And what can I feel, the feeling that had appear before has gone slowly by a time.. I told him without hesitation I want to end this relationship because I can't continue with it anymore.. It's enough for me.. Am I too cruel? Yes, I admit it coz I never consider his feeling before I make this decision.. I broke someone's heart.. Yes, I know it.. But I love my heart more than anybody.. I need to consider my heart's feeling first before other people's heart.. I know he loves me so much.. Even until now he cannot fully accept my decision.. I am sorry but this is the best decision for myself..

Akhirnya setelah beberapa kali mencuba, takde satu pun yang berjaya.. Mesti ada yang bertanya tak penat ke dan tak frust ke asyik tak menjadi je.. Well, dulu agak frust jugak.. Sebab tu tak berhenti berharap dan mencuba hubungan yang baru.. Dengan harapan akan menjadi penamat kepada gelaran single itu.. Tapi kita cuma manusia, mampu merancang tapi perancangan ALLAH lebih baik..

So secara rasminya aku kini sudah kembali SINGLE!!!!! Adakah aku frust dengan perpisahan yang berlaku lagi setelah menaruh harapan terlalu lama? Dan ini juga secara tak langsung bermakna aku akan melalui segala kesunyian dan kesedihan sebab takde boyfriend.. Adakah aku sedih dengan nasib diriku ni? In Shaa ALLAH, tidak lagi sebab..

 Apabila kita sentiasa mengingati ALLAH, ALLAH pun akan sentiasa Mengingati kita.. ^__^


Yakinlah pada ALLAH.. Kasih sayang ALLAH itu lebih bermakna daripada kasih sayang sesama makhluk.. ^_^
(sumber : fb seorang teman)










Wednesday, November 28, 2012

My Wordless Wednesday - 6




Apa khabar semua? Ada yang rindu kat saya tak?

Mak long always miss u my cute little Adriana Maisarah.. Lot of loves & hugs for u sayang.. ^___^







Tuesday, November 27, 2012

Adriana, Donut & Aiskrim..



Apa khabar korang semua? Harap2 sihatlah ye.. Alhamdulillah.. Hari ni kita nak beralih topik sikit.. Namun tak bermakna kisah perjuangan saudara kita di Palestin harus dilupakan.. Tidak ye kerana kita juga bertanggungjawab mempertahankan bumi Palestin.. Harus diingat itu adalah merupakan KEWAJIPAN kita untuk membela saudara seagama kita..

Okla hari ni nak citer pasal Adriana.. Lama dah tak citer pasal budak comel ni.. Dua minggu berturut-turut ni mak long pegi rumah Adriana.. Rindu nak jumpa Adriana.. Main2 dengan Adriana.. Alhamdulillah, Adriana semakin ligat dan bijak.. Habis semua barang jahitan ibu nak dipunggahnya.. Ibu menjahit dalam bilik dia pun ikut nak menjahit jugak.. Bila orang tak kasi, mulalah mengamuk.. Pastu bila orang marah2 sayang dia, tersengih-sengih tunjukkan gigi yang makin banyak tu.. Adriana Adriana, walaupun sangat ligat dan mempunyai pelbagai kerenah namun sangatlah menghiburkan hati.. Alhamdulillah, semoga membesar dengan bijaksana dan berjaya ye sayang..

Satu lagi, Adriana ni suka makan.. Pantang nampak orang pegang makanan, laju je dia datang.. Orang suap apa je, dia terima.. Tak kiralah makanan apa, kalo sedap pada lidah dia, memang dia akan minta lagi.. Sebab itulah kat rumah sentiasa ada stok biskut Marie.. Tak sampai seminggu Adriana dah habiskan.. Orang nak membeso katakan..hehehe..

 Adriana dan biskut Marie tidak dapat dipisahkan..

 Ooo..buat citer pasal saya suka makan ek?

Dua minggu lepas masa pegi rumah Adriana kitaorang pegi Big Apple Donuts (BAD).. Tetiba teringin nak makan.. Tak pernah rasa pun sebelum ni.. Gigih sungguh meng'google' cari katne ada BAD.. Tup2 terjumpa la kat Skypark, Subang Airport.. Wah, dah dekat tu dengan rumah Adriana.. Tapi masalah parking pulak susah.. Cari punya cari jumpalah information ada kat Giant Shah Alam, dekat dengan stadium tu.. So Ahad malam kitaorang pun pegi Giant.. Tujuan sebenar nak beli donut tapi alang2 dah sampai, belilah barang keperluan sekali.. Mak long beli rak buku je.. RM25.. Maklum le semangat nak baca novel tetiba kembali.. So kenalah ada tempat letak novel yang sempurna..hihihi.. Eh, jangan confuse lak, ni rak buku yang warna coklat pasang sendiri tu.. Sebab tu harganya murah je.. Dah selamat pun dipasang dengan penuh bersemangat.. Pasang sendiri guna manual screwdriver ye.. Letrik2 ni takde le.. Nasib baik papan lembut.. Itu pun sepenuh tenaga memutar screwdriver..kehkehkeh..

Eh, macam terlari dari topik pulak..hehe..Sampai2 je kat Giant, kitaorang pun carilah mana BAD ni.. Mata ibu Adriana nampak dulu..haha.. Kedai kecik je.. Donut pun dah banyak habis.. Masa kitaorang sampai tu dia tengah decorate last batch.. Habis je batch tu tutup kedai la jawabnya.. Disebabkan tak pernah rasa, so tak tau nak pilih apa.. Padahal masa meng'google' tu aku siap tulis perisa apa yang aku nak beli.. Tup2 bila sampai terus blank sebab dah tak banyak choice.. Based on information, 'The Alien' paling top.. Kebetulan yang tengah decorate tu 'The Alien', adik ipar aku cakap beli 2 la kalo sedap sangat.. Takut tak cukup..hahahaha.. Last2 kitaorang pilih 'The Alien', 'Yammy Yamato' (sedap sebab rasa creamy susu), Chocoholic (sebab aku sangat suka coklat.. tapi coklat cepat mengenyangkan), Donutella (ada kacang2 crunchy.. sedap gak tapi coklat juga..hehe) dan satu lagi Dough Vinci (coklat lagi..gila coklat..haha).. Second top 'Say Cheese' tapi aku ni bab2 cheese tak berapa sangat so tak beli le.. Ngam2 tinggal satu masa tu.. 6 keping donut tu RM 13.50.. Mahal?? Biasa le ada nama, asal pun luar negara.. Sesekali bolehlah pekena..


Beli donut tu sebelum masuk Giant sebab kalo masa kuar nanti confirm dah tutup kedai.. Pastu kitaorang tinggalkanlah donut tu kat tempat simpan barang.. Siap beli barang kat Giant, amik donut, singgah Cool Blog dulu.. Adik ipar aku suka sangat minum.. Kalo terjumpa kat mana2 mesti dia beli.. Aku taklah sangat tapi hari tu dia belanja, so order la jugak.. Alhamdulillah.. ^__^

Sampai je rumah masing2 terus excited nak makan donut.. Maklumlah baca komen2 orang dalam fb macam sedap bebeno.. Buka je kotak, tengok2..

 Caiyaq dah topping..kuikuikui..

Dah tak berapa nak mengancam la rupanya.. Meleleh coklat dalam kotak.. Tapi itu tak penting.. Rasa yang harus diuji.. Disebabkan 'The Alien' paling top, kitaorang pun try la.. Bolehlah, donut dia lembut tapi disebabkan coklat yang benyak berserabut tu, cepat muak dan kenyang jadinya.. Ayah Adriana makan satu je.. Pastu tak nak dah.. Dia cakap perut dia takleh masuk makanan camtu.. Nak nasi gak..hehehe.. Tapi anak dia..



Penuh perasaan makan..


Muka happy dapat makan donut coklat..kehkehkeh..

Tengoklah si kecik tu.. Kuat sungguh makan.. Suap apa pun dia ngap je.. Gigi dah tumbuh, lidah dah pandai merasa, memang semua makanan dia nak cuba.. Kalo orang lambat bagi bukan main mengamuk.. Menjerit-jerit macam kena dera je.. Adriana dah beso la mak long.. Kenalah makan macam orang beso..hehe..

Dan ni pulak gambar masa last weekend.. As a proof yang anak dara ni memang suka makan.. Sebab tu badan dah naik lagi lepas demam hari tu.. Pipi pun dah bulat semula.. Mak long pun dah mengah dukung ko dik.. Kalo tak masa demam tu ringan je rasa.. Alhamdulillah Adriana mak long dah sihat semula.. Senang hati kami semua.. ^__^



Mmmm..sedapnya aiskrim ni.. (tengah layan perasaan..kihkih..)

Inilah gaya orang dah beso duduk..hehehe..







Friday, November 23, 2012

Apa Sumbangan Kita?



Baca dan renungkanlah..

***********************************************************************************

Luahan hati seorang anak Palestin Fathi Abzinah kepada mereka yang masih tidak peduli akan Palestin..

"Kamu tahu, kalaulah Masjidil Aqsa itu boleh bersuara, aku yakin yang dia akan MENJERIT memarahi kalian yang sedang duduk bergoyang kaki, membiarkan aku dan seluruh penduduk Palestin ini menderita."


"Kamu tahu, kalaulah dinding-dinding rumah yang ada di Palestin ini boleh bersuara, pasti mereka akan MELAKNAT kalian yang tidak mengendahkan akan keadaan kami di sini."


"Kamu tahu, kalaulah batu-batu yang anak-anak kecil kami baling itu boleh bersuara, batu-batu itu pasti akan BERTERIAK menghina kebaculan kalian hari ini.

"Tidakkah kamu tahu bahawa nanti bayi-bayi kami, anak-anak kami, isteri-isteri kami, ayah dan ibu kami, pejuang-pejuang kami yang telah gugur semuanya itu akan bangkit di hari akhirat? Hari yang ALLAH telah janjikan untuk kita berkumpul di Padang Mahsyar bersama-sama."

"Mereka akan mempersoalkan kalian di hadapan ALLAH atas apa yang telah kalian lakukan kepada kami hari ini. Aku tahu apakah yang akan mereka katakan nanti."

"YA ALLAH, MEREKA SAUDARA KAMI TETAPI MEREKA TELAH MEMBIARKAN KAMI."

"Apakah kamu menyangka ALLAH akan melepaskan kalian? Hari itu kami akan bangkit dengan darah-darah kami sebagai bukti perjuangan dan penderitaan kami. Darah kami akan berbau harum seperti kasturi kerana kami syahid dalam mempertahankan deen ALLAH yang ALLAH redhai."

Tetapi apakah nasib kalian ketika hari itu? Kalian akan merangkak di Siratul Mustaqim kerana pemeriksaan yang sangat berat oleh Allah. Dosa kalian meninggalkan kami amat berat sebenarnya...''

YA ALLAH SELAMATKANLAH BUMI PALESTIN.. AMEEN..



Dipetik dari : CahayaIslam.net

**********************************************************************************

Sesungguhnya tanggungjawab seorang Muslim itu sangatlah berat.. Bukan sekadar terhadap keluarganya, malahan terhadap saudara seIslam dengannya.. Walaupun jauh dan tidak terlihat di pandangan mata, marilah kita sama2 mendoakan agar rakyat Palestin sentiasa dilindungi ALLAH dan diberi kekuatan serta keazaman untuk mempertahankan bumi suci para anbiya'..


Doa adalah senjata paling mustajab bagi orang mukmin..
Marilah kita sama2 mendoakan kejayaan saudara2 kita di Palestin dan semua negara Islam yang sedang ditindas..

Bagi yang ingin menghulurkan derma, bolehlah merujuk kepada poster di atas.. 
Semoga dengan sumbangan kita yang tidak seberapa ini dapat menjadi saksi untuk kita di hari pengadilan kelak.. In Shaa ALLAH..










Thursday, November 22, 2012

Kenapa Mereka Sangat Mahukan Tanah Palestin?



Masih lagi berkisar tentang isu Israel dan Palestin.. Pasti ramai antara kita yang mahu tahu mengapa rejim Zionis Yahudi sangat beriya-iya mahukan tanah Palestin.. Inilah kisahnya..

***********************************************************************************


Ratusan tahun umat Islam dan dunia ditipu dan diperdaya untuk mempercayai Kubah As-Sakhrah adalah Masjid Al-Aqsa. Jutaan poster dicetak dan dihadiahkan kepada umat Islam, kebanyakannya diberi percuma untuk digantung dan dipamerkan. Ramai yang sanggup berbelanja membuat frame yang cantik untuk gambar Masjid Al-Marwan ini. Simbol kubah berwarna emas terpahat didalam fikiran umat Islam khususnya, dan dunia amnya sebagai menggambarkan Al-Aqsa.

Dunia ditipu sekian lama!

Sebenarnya Yahudi Zionis sudah lama mengidam untuk merampas Al-Aqsa dan Baitul Muqaddis. Bagi Yahudi Zionis, ini bukan isu penempatan, atau geografi, atau isu ekonomi. Ini adalah isu agama. Mereka mempercayai dan berkeyakinan bahawa ada 'utusan', 'penyelamat', 'messiah', 'saviour' yang akan turun untuk menyelamatkan mereka.

Sebenarnya 'utusan' yang mereka tunggu itu sudah pun diturunkan, iaitu Nabi Muhammad S.A.W. Walaupun para ulama', ahli kitab dan ilmuan mereka mengakui Rasulullah S.A.W. menepati semua ciri kerasulan dan kenabian yang disebut didalam kitab mereka, namun hanya kerana Nabi Muhammad S.A.W. bukan dari kalangan Yahudi, mereka menolak Rasulullah S.A.W. (As-Shaff: 6).

Jadi siapa 'messiah' yang ditunggu oleh Yahudi Zionis ini? Apa kena mengena dengan Al-Aqsa (termasuk Baitul Maqdis)?

Yahudi Zionis mempercayai bahawa dibawah tapak asal Masjidil Aqsa wujud Haikal Sulaiman atau 'Solomon Temple' atau 'Istana Nabi Sulaiman'. Nabi Sulaiman dan ayahnya Nabi Daud, adalah Nabi yang pernah menjadi pemerintah dan membentuk sebuah kerajaan di tanah Palestin kini.

Sebab itu bendera Yahudi Zionis ada bintang berbucu 6, itu adalah lambang kerajaan Nabi Daud (mengikut kepercayaan Yahudi Zionis). Mereka percaya bahawa kerajaan rejim pemerintah 'messiah' yang ditunggu mereka ini akan memerintah daripada 'Haikal Sulaiman' ini apabila dia diturunkan nanti. Dan mereka percaya 'messiah' ini akan memimpin mereka menguasai dan memerintah dunia. Sebab itu slogan mereka sekarang ialah 'Israel 4 All', 'New Order', 'One World' dan lain-lain.

Sebab itu apa juga kutukan dan kritikan dunia, Yahudi Zionis tidak akan melepaskan Masjidil Aqsa, mahupun Baitul Maqdis. Jika mereka tidak menguasai Al-Aqsa, bagaimana 'messiah' atau 'penyelamat' mereka akan turun kerana mereka percaya tapak pemerintahan 'messiah' mereka letaknya di Masjid Al-Aqsa.

Sebab itulah mereka perlu perdayakan umat Islam dan dunia, bahawa Masjid Al-Marwan dimana terletaknya Kubah As Sakhrah adalah Masjid Al-Aqsa. Gambar kubah emas sering ditonjolkan sinonim dengan Baitul Maqdis. Maka umat Islam, dan dunia sering menumpu kepada Kubah As Sakhrah. Malah rejim Yahudi Zionis begitu menjaga dan memastikan agar Kubah As-Sakhrah sentiasa cantik dan terpelihara.

Kerana apa? Supaya umat Islam dan dunia tidak memberi tumpuan kepada Masjid Al-Aqsa yang sebenarnya. Dengan cara licik itu, rejim Yahudi Zionis ini menjalankan kegiatan merobohkan Masjid Al-Aqsa yang asli, sedikit demi sedikit. Ini semua sebagai persediaan mereka menerima kedatangan 'messiah' atau 'penyelamat' mereka. Tapak pemerintahan 'Haikal Sulaiman' mesti disiapkan.

Umat Islam wajib sedar bahawa perjuangan membebaskan Masjid Al-Aqsa adalah satu kewajipan tiap individu umat Islam. Rejim Yahudi Zionis akan tetap bersikap rakus dan biadap merampas Masjidil Aqsa. Pembebasan Masjid Al-Aqsa janganlah dibebankan hanya kepada umat Palestin. Ia tanggungjawab semua dan tiap seorang individu Muslim.

27 Rejab, hari dimana Rasulullah S.A.W melalui peristiwa Israk wal Mikraj, dimana Rasulullah S.A.W diperjalankan dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa, yang tercatat didalam Al-Quran surah Al Isra': 1. Tarikh yang sama juga mencatat peristiwa bersejarah pembebasan Al-Aqsa oleh Sultan Salahuddin.

Rasional daripada peristiwa ini ialah perjuangan Islam memerlukan keyakinan 100% kepada ALLAH S.W.T, sebagaimana yakinnya Rasullah S.A.W. kepada ALLAH.

Doa adalah senjata orang mukmin. Setiap umat Islam marilah berdoa agar Allah S.W.T menurunkan azab dan bencana kepada mereka yang zalim dan engkar ini. Ameenn ya Rabbal 'Alameen.



Sumber : CahayaIslam.net





Bagaimanakah Negara Israel Terbentuk?



Alhamdulillah, akhirnya hari ini menjadi hari yang bersejarah buat Palestin.. Gaza kembali tenang.. Baca status di fb rakan2, gencatan senjata telah berjaya dilakukan di Palestin dan Israel akhirnya tewas dan terpaksa menarik balik tenteranya.. Syukur kepada-Mu Ya ALLAH.. Namun adakah ini bermakna rakyat Palestin telah selamat? Tidak sekali-kali kerana Israel tetap dengan niat jahat mereka untuk menakluki tanah Palestin.. Dan rakyat Palestin akan terus berjuang untuk membebaskan negara mereka dari kekejaman Israel.. ALLAHUAKBAR!!


Antara kata-kata pimpinan Hamas:

1-kemenangan ini adalah hasil pertolongan dari saudara kita seluruh dunia.

2-Terutama wakil dari Turki, Raja Qatar dan Mesir terutamanya,terima kasih kerana keperihatinan kalian dalam menyelesaikan masaalah ini.Kami sangat menghargai usaha kalian.

3-Sesungguhnya,ini bukanlah penamat bagi usaha kami, bahkan ianya hanya satu perhentian dari banyak perhentian yang lain.

4-Akan kami teruskan perjuangan kami,iaitu membebaskan Palestin sepenuhnya dari genggaman Israel.

5-Kami tidak akan sama sekali mengktiraf keberadaan Israel di atas tanah kami.

Sumber:

Al-Jazeerah (live)

********************************************************************************

Negara Haram Israel telah diistiharkan secara rasminya pada 15hb Mei 1948. Peristiwa ini berlaku selepas terlaksananya kependudukan dan penjajahan haram oleh rejim Yahudi Zionis ke atas tanah dan penduduk asal Negara Palestin secara sistematik dengan bantuan British dan PBB.

Pencetus Penubuhan Negara Yahudi


Cadangan penubuhan negara khas untuk orang-orang Yahudi telah dibuat oleh seorang wartawan Hungari, Theodore Hertzl yang merupakan pengasas gerakan Zionis yang kemudiannya dibukukan di dalam Die Judem Stat (Negara Yahudi) pada 1896. Kewujudan Pertubuhan Yahudi Antarabangsa (WZO) melalui persidangannya yang pertama di Basle, Switzerland pada 27-29hb Ogos 1897 di bawah pimpinannya telah membuka era aktiviti politik Zionis, mengorak langkah kepada pembentukan Negara Yahudi di Palestin.

Deklarasi Balfour

British yang merupakan sekutu kuat gerakan Zionis telah sentiasa menyebelahi mereka dengan mengisytiharkan Deklarasi Balfour pada 2hb November 1917 apabila kerajaan British telah memberi jaminan untuk mewujudkan sebuah negara khusus untuk bangsa Yahudi di Palestin. Ini merupakan usaha yang paling jahat dalam sejarah peradaban dunia kerana dengan jelas ianya mencabuli perjanjian antarabangsa.

Holocaust

Holocaust adalah satu peristiwa yang dirancang secara sistematik oleh Nazi German yang diketuai oleh Hitler dengan kerjasama pemimpin Zionis di Eropah pada ketika itu. Pembunuhan Yahudi di Eropah secara beramai-ramai itu adalah bertujuan untuk mempercepatkan perpindahan Yahudi Eropah bagi mempercepatkan penubuhan negara yang dikhususkan untuk Bangsa Yahudi iaitu di Palestin. Pemimpin Zionis mempunyai terlalu banyak peluang untuk menyelamatkan bangsa Yahudi Eropah jika mereka mahu berbuat demikian. Namun jenayah terancang ini dilakukan demi cita-cita besar mereka untuk membina nrgra Israel dan kemudiannya Israel Raya. Sejak tahun 1933 berlakulah penghijrahan beramai-ramai yang sistematik yang melibatkan ratusan ribu Yahudi Eropah ke Palestin. Sedikit demi sedikit tanah milik penduduk Palestin dirampas samada dengan cara kekerasan mahupun dengan cara penipuan oleh pendatang Yahudi.

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB)

Isu Palestin semakin panas dan mula dibawa ke peringkat antarabangsa di atas tuntutan British yang meminta supaya PBB memasukkan isu tersebut ke dalam agendanya. Laporan Badan Penyelidik Antarabangsa Palestin (UNSCOP) milik PBB telah mengakui tentang ketidak-adilan pengambilan tanah serta cadangan pembahagian bumi Palestin kepada dua buah negara yang berasingan iaitu Palestin dan Yahudi. Namun rentetan duka Palestin semakin berpanjangan apabila sidang pleno PBB yang dipengaruhi Yahudi telah mengeluarkan ‘Ketetapan 181’ yang malang pada 29hb November 1947 dengan membahagikan 2/3 tanah Negara Palestin kepada pendatang Yahudi manakala bakinya yang hanya 1/3 keluasan tanah pula diberikan kepada penduduk asal Palestin yang sah. Inilah situasi yang boeh dianggap mengharapkan pagar tetapi pagar makan padi.

Kelemahan Liga Negara Arab

Rakyat Palestin adalah antara bangsa yang paling malang di dunia kerana dilupakan oleh PBB, negara-negara Arab dan juga umat Islam sendiri. Ketika Yahudi Zionis erat bekerjasama dengan British dan PBB demi mencapai cita-cita mereka, Liga Negara Arab pula gagal membantu perjuangan rakyat Palestin bagi mempertahankan hak-hak asasi mereka dalam mempertahankan kedaulatan Negara Palestin yang telah mereka diami sejak 4500 tahun lamanya.

Penglibatan tentera dari Liga Negara Arab yang digembar-gemburkan itu hanyalah merupakan tragedi apabila mereka telah ditewaskan dengan mudah oleh angkatan tentera pengganas Yahudi yang juga telah meresap ke dalam pimpinan tentera Liga Negara Arab.

Dengan kekalahan yang mengaibkan tentera Arab di dalam peperangan ini dan diikuti dengan penaklukan 78 % bumi Palestin, Yahudi Zionis telah mengumumkan Negara “Israel” pada petang 14hb Mei 1948. British mengundurkan tentera dan pemerintahannya ke atas Palestin apabila Negara Israel yang merdeka diistiharkan secara resminya pada 15hb Mei 1948.

Kemerdekaan Israel adalah Malapetaka Palestin


Kesan langsung dari nakbah atau malapetaka ini ialah kekejaman pasukan tentera pengganas Yahudi Zionis yang telah bertindak mengusir lebih daripada 60 % rakyat Palestin (lebih kurang 800 000 orang daripada sejumlah 1.39 juta rakyat) ke luar negara manakala 30 ribu yang lain telah diusir ke daerah-daerah yang ditakluki mereka.

Daripada jumlah 580 perkampungan rakyat Palestin yang wujud sebelum perang 1948, rejim Zionis telah menghancurkan 478 buah kampung serta terlibat dalam lebih 34 jenayah pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin.

Peperangan 1948 telah memusnahkan kehidupan rakyat Palestin yang telah hidup di bumi bertuah ini sejak ribuan tahun lamanya. Sesungguhnya amat tidak adil apabila Yahudi menjadikan Holocaust atau peristiwa pembunuhan bangsa mereka di Eropah oleh Nazi Jerman sebagai alasan untuk mereka membina rejim mereka di atas lautan, penderitaan dan keperitan rakyat Palestin.

Mereka sengaja melupakan bahawa bangsa Yahudi bukanlah penduduk asal bumi Palestin sehinggakan pemerintah tentera mereka yang kemudiannya dilantik sebagai menteri pertahanan, Moshe Dayan mengakui sendiri bahawa setiap penempatan Yahudi dibina dari keruntuhan perkampungan rakyat Palestin. Ini adalah jenayah yang terancang melalui perencanaan dan pengiktirafan sebelumnya.

Jenayah Ini disahkan lagi apabila PBB yang telah mengeluarkan lebih daripada 110 resolusi mereka (sehingga tahun 2000) supaya mengembalikan hak 4.4 juta pelarian Palestin supaya dibenarkan pulang ke kampung halaman mereka. Namun tidak ada satu pun daripada resolusi-resolusi ini yang dilaksanakan oleh rejim Yahudi Zionis.

Nakbah 1948 yang melanda Palestin juga menimbulkan kenangan pahit dan perasaan terhina yang mendalam di kalangan rakyat Palestin, orang-orang Arab dan umat Islam secara keseluruhannya sehingga ke hari ini.

64 tahun An Nakbah

Kini 64 tahun telah berlalunya Nakbah (malapetaka atau bencana besar) Palestin, namun rakyat dan Negara Palestin terus diganyang Yahudi Zionis sehinggakan :

Rejim Zionis terus yang melakukan penindasan terhadap rakyat Palestin seperti meruntuhkan rumah-rumah mereka, membakar kebun-kebun mereka dan memperluaskan kawasan penempatan pendatang haram Yahudi. Sehingga kini Yahudi telahpun merampas dan menguasai lebih 95 % dari keseluruhan bumi Palestin.

Peningkatan serangan ke atas Masjid al-Aqsa oleh ekstrimis Zionis yang semakin kerap mencabul kehormatan dan kesucian qiblat pertama umat Islam di dalam rangka mereka mengYahudikan Baitul Maqdis. Mereka bercita-cita untuk meruntuhkan masjid Al Aqsa dan mendirikan Kuil Yahudi di atas tapak masjid sekarang. Mereka kini telah berjaya membina Kuil Yahudi (Sinagog Hover) bersebelahan dengan masjid al Aqsa

Melakukan penangkapan dan pemenjaraan orang-orang Palestin yang tidak bersalah sehingga lebih daripada 12 ribu di kalangan mereka kini merengkok di dalam penjara Israel. Di kalangan mereka adalah orang-orang tua, kanak-kanak malahan juga wanita yang hamil lagi sakit.

Sekatan ekonomi yang dirancang secara rapi oleh Zionis menyebabkan orang-orang Palestin tersepit dan terpaksa bergantung kepada sumber pekerjaan yang dimiliki oleh Yahudi. Akibatnya ramai di kalangan rakyat Palestin yang menganggur dan dibelenggu kemiskinan serta kebuluran.


Ramai di kalangan kanak-kanak palestin yang telah dinafikan hak mereka untuk belajar sehinggakan jumlah mereka yang sempat ke pengajian menengah adalah dari peratusan yang sangat kecil.

Rejim Zionis tanpa malu dan segan telah membina tembok pemisah gergasi yang terpanjang di dunia iaitu sepanjang 720 km di Tebing Barat yang menyekat penghidupan rakyat Palestin di sana serta menjadikan Tebing Barat sebagai penjara yang terbesar di dunia.

Dijangkakan seramai 6.85 juta di kalangan rakyat Palestin adalah pelarian yang hidup dengan penuh kedaifan sejak 64 tahun yang lalu. Inilah jumlah pelarian yang paling lama dan paling ramai di dalam sejarah peradaban dunia.

Rejim Zionis kini berterusan menyiksa dan membunuh rakyat Palestin terutamanya di Gaza yang turut diakui pemimpin kanan mereka sebagai holocaust yang lebih hebat.

Penindasan, penodaan dan kekejaman yang dilakukan oleh rejim Israel ini terhadap rakyat dan negara Palestin telah berlaku dalam tempoh yang amat panjang dan berlarutan. Sudah tentulah ianya tidak harus dibiarkan begitu sahaja.

Namun, Israel semakin gentar kini. Dengan pergolakan yang sedang berlaku di Timur Tengah, kebangkitan umat Islam menuntut keadilan, Israel semakin panik. Palestin yang menjadi bumi anbiya' akan bebas dari cengkaman Israel akhirnya.. Janji ALLAH itu pasti!! Dan yang lebih pasti, saat runtuhnya kekuasaan Israel, hari penghabisan semakin kian menghampiri.. Telah bersediakah kita???




sumber : http://zainurrashid.com/israel-sambuat-63-tahun-kelahirannya-dengan-gementar/





Wednesday, November 21, 2012

Yahudi : Siapa Sebenarnya Mereka?



Apa khabar semuanya hari ni? Harap2 sihatlah hendaknya ye..

Sekarang ni isu yang paling hangat seantero dunia adalah isu serangan Israel ke atas Palestin.. Buka je TV, tengok berita isu ni yang hangat diutarakan.. Buka fb pun semua rakan2 sibuk memaparkan gambar2 penduduk Palestin yang diserang dengan kejam oleh tentera Zionis.. Baru2 ni seorang teman bertanya, kenapa Israel ni serang penduduk Palestin? Aku jawab, untuk suka2.. Sebenarnya tak berapa tahu nak jawab camne.. Mungkin dengan perkongsian hari ni dapat memberikan sedikit kefahaman kepada beliau..

Mula2 lebih baik sekiranya kita mengenali terlebih dahulu siapakah dia sebenarnya bangsa Yahudi yang bermastautin di negara di Israel ni..

******************************************************************************

SIAPAKAH SEBENARNYA YAHUDI ITU?

Adakah kita mengetahui tentang sejarah kehidupan nenek moyang Yahudi? Mengapa kita membenci Yahudi? Memang tidak dapat dinafikan bahawa bangsa Yahudi adalah satu bangsa yang ALLAH S.W.T kurniakan memiliki tahap keilmuan yang tinggi. Ini telah dibuktikan oleh Dr. Farrukh Saleem, seorang penulis bebas (artikel tulisan beliau akan dipaparkan dalam next entry) yang menceritakan siapakah Yahudi, siapakah Islam. Namun adakah dengan kenyataan tersebut telah membuatkan umat Islam hilang semangat untuk berjuang semata-mata disebabkan oleh kekuatan yang dimiliki oleh musuh kita? Sebenarnya, Islam mengajar penganutnya supaya mengenali siapakah musuh mereka. Ini bertujuan untuk kita mengetahui apakah kelemahan dan kekuatan yang ada pada musuh kita dan menjelaskan kenapa kita memusuhi mereka. Di samping itu kita juga harus mengkaji sikap dan perilaku musuh kita tersebut supaya mengetahui rentak permusuhan mereka. Perkara ini dapat kita lihat melalui penelitian kita terhadap sejarah.

SEJARAH PENINDASAN TERHADAP BANGSA YAHUDI

Dalam lipatan sejarah, telah membuktikan bahawa kaum Yahudi merupakan kaum yang sentiasa ditindas dan ditekan. Pelbagai peristiwa yang berlaku sepanjang zaman yang menceritakan penjajahan ke atas Yahudi. Kisah penjajahan ke atas mereka telah dimulakan oleh Raja Firaun Nikho dari Mesir. Selepas itu, untuk kali keduanya mereka telah dijajah lagi oleh Raja Nabukadnesar (Bukhti-Nashar) dari Babil. Semasa penjajahan tersebut, raja dan tenteranya telah membinasakan habis-habisan Jerussalem termasuk Baitul Maqdis yang didirikan oleh Nabi Sulaiman a.s. dan menawan majoriti rakyatnya.

Inilah yang disebutkan oleh Allah SWT dalam ayat surah al-Isra' ayat yang bermaksud:

"Dan Kami menyatakan kepada Bani Israel dalam Kitab itu: "Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) dua kali, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau. Maka apabila sampai masa janji (membalas kederhakaan kamu)kali yang pertama dari dua (kederhakaan) itu, Kami datangkan kepada kamu hamba-hamba Kami yang kuat gagah dan amat ganas serangannya lalu mereka menjelajah di segala ceruk rantau (membunuh dan membinasakan kamu); dan (sebenarnya peristiwa itu) adalah satu janji yang tetap berlaku".

Seterusnya pada tahun 203 sebelum Masihi pula menyaksikan penjajahan yang lebih teruk oleh raja-raja Syria malahan membawa kepada penahanan Yahuza yang menjadi raja Yahudi pada masa itu. Orang-orang lelaki dijadikan hamba abdi, manakala cukai-cukai yang tinggi turut dikenakan ke atas mereka.

Tidak cukup di situ, ALLAH S.W.T membinasakan mereka apabila Rom menjajah pula selepas itu. Negara Palestin telah dimasukkan di bawah negara mereka. Pada tahun 70 Masihi, golongan Yahudi telah melakukan pemberontakan ke atas penjajah mereka iaitu Rom. Pemberontakan ini menemui jalan buntu. Akibatnya Rom telah mengeluarkan arahan kepada gabenornya di situ yang bernama Titus untuk membakar rumah-rumah ibadat Yahudi dan membunuh kebanyakan penduduk Yahudi dan menjual yang lain sebagai hamba. Tidak lama selepas itu, Jerussalem pesat membangan semula. Kaum Yahudi mengambil kesempatan untuk memberontak buat kali kedua tetapi masih gagal. Adrian yang menjadi raja Rom akhirnya memerintahkan agar bandar Jerussalem dimusnahkan habis-habisan dan rakyatnya dibunuh.

ANTARA SEBAB PENINDASAN DILAKUKAN KE ATAS KAUM YAHUDI KERANA SIKAP SOMBONG DAN TIDAK SETIA PADA PERJUANGAN. GOLONGAN YAHUDI MERUPAKAN GOLONGAN YANG TIDAK PERNAH KENAL ERTI BERTERIMA KASIH. WALAUPUN HANYA MENUMPANG DI NEGARA ORANG, PERANGAI MEREKA TIDAK UBAH SEPERTI TUAN YANG MEMERAS DAN MENGANIAYA GOLONGAN PERIBUMI NEGARA ITU. KEMAHIRAN BERNIAGA TELAH MENJADIKAN GOLONGAN YAHUDI SOMBONG DAN TIDAK BERPERIKEMANUSIAAN.

PERMUSUHAN YAHUDI TERHADAP ISLAM BERMULA APABILA NABI AKHIR ZAMAN DIUTUSKAN MELALUI KETURUNAN ARAB. HAL INI TELAH TIMBUL HASAD DENGKI, IRI HATI DAN BENCI DALAM DIRI GOLONGAN YAHUDI TERHADAP UMAT ISLAM KERANA MEREKA MENDAKWA KETURUNAN MEREKA TELAH DIMULIAKAN DENGAN KELAHIRAN NABI-NABI SEBELUM KEDATANGAN NABI MUHAMMAD S.A.W.

Ini dapat dibuktikan daripada kisah Nabi Muhammad S.A.W ketika bertemu seorang paderi bernama Buhaira semasa perjalanan ke Syam untuk berniaga. Diceritakan bahawa Buhaira memberi amaran kepada bapa saudara nabi, Abu Talib setelah beliau melihat tanda kerasulan Baginda supaya segera pulang ke Mekah untuk melindungi nyawanya. Jika perkara tersebut diketahui oleh orang Yahudi, mereka pasti akan mengancam nyawa Nabi Muhammad S.A.W.

Sejak perutusan Nabi Muhammad sebagai rasul, hubungan antara Yahudi dan orang-orang beriman selalu diwarnai dengan pengkhianatan dan penipuan yang dilakukan oleh kaum Yahudi. Mereka tetap membangkang dan tidak mengakui Rasulullah sebagai nabi. Terdapat banyak kisah bagaimana sikap dan perilaku Yahudi terhadap kaum muslimin pada zaman Rasulullah. Antaranya adalah:

1. Pemboikotan ekonomi: Melakukan pemboikotan ekonomi dengan tidak melakukan sebarang urus niaga dengan kaum muslimin ketika di awal perkembangan Islam di Madinah selepas kaum muslimin Mekah berhijrah ke Madinah.

2. Membangkit fitnah dan kebencian di antara Aus dan Khazraj: Syas bin Qais seorang tokoh Yahudi mengutus seorang pemuda Yahudi untuk duduk bersama beberapa orang sahabat dari Aus dan Khazraj yang sedang berkumpul di dalam satu majlis. Pemuda tersebut mengungkit kembali kisah perang Bu’ats yang pernah mereka alami. Akibatnya mereka saling bertelagah dan menghidupkan kembali api kemarahan di antara Aus dan Khazraj.

3. Merancang membunuh Rasulullah: Seorang perempuan dari kalangan kaum Yahudi menghantar daging yang dimasukkan racun kepada Rasulullah lalu Baginda memakan sebahagiannya. Apabila perempuan tersebut dibawa ke hadapan Rasulullah, lalu Baginda bertanya berkenaan racun tersebut. Perempuan tersebut mengatakan dia sengaja hendak membunuh Rasulullah.

4. Mengkhianati perjanjian: Ketika perang al-Ahzab, bani Quraizhah (salah satu suku Yahudi) telah mengkhianati perjanjian dengan Rasulullah yang di buat untuk seluruh penduduk kota Madinah termasuk suku mereka. Mereka telah membantu pasukan musyrikin untuk menyerang kaum muslimin dari dalam kota Madinah. Setelah tentera musyrikin berjaya dikalahkan, Rasulullah bersabda bahawa siapa yang tunduk dan patuh, maka janganlah sekali-kali mendirikan solat asar kecuali di bani Quraizhah. Isyarat tersebut ditangkap oleh para sahabat untuk melakukan peperangan dengan bani Quraizhah. Akhirnya bani Quraizhah meninggalkan Madinah.

Kemudian di akhir kurun ke 13, penindasan ke atas mereka masih berterusan. Pada kali ini negara Eropah pula yang bertindak menekan mereka. Sejarah telah menunjukkan bahawa kaum Yahudi pernah dibunuh di Sepanyol dan Portugal. Bahkan kepercayaan agama Kristian lama beranggapan bahawa menekan Yahudi adalah melambangkan keimanan yang sebenarnya.

Tekanan yang dihadapi menyebabkan Yahudi mencari perlindungan di Andalus. Pemimpin-pemimpin Islam di Andalus pada waktu itu memberi perlindungan politik kepada Yahudi sebagai satu cara untuk berdakwah kepada mereka. Namun panas yang disangka sampai ke petang, rupanya hujan di tengahari. Nikmat perlindungan rupa-rupanya tidak lama. Penganut-penganut Kristian telah berjaya menundukkan kuasa Islam di Andalus. Sekali lagi penyembelihan orang-orang Yahudi berlaku secara beramai-ramai. Mereka di halau keluar dari bandar-bandar seperti Balensia, Qordova, Gibraltar, Barcelona dan juga dari tempat-tempat lain. Seorang paderi besar Katolik di situ yang bernama Hernando Martins telah menyampaikan ucapan anti Yahudi dan mengarahkan agar unsur-unsur termasuk penganutnya dihapuskan.

Peperangan Salib telah meletus di Andalus dan kebanyakan orang Yahudi dihapuskan. Ramai dari kalangan mereka telah dipaksa memeluk Kristian. Dalam tempoh kurang dari 3 bulan, setiap individu yang enggan masuk Kristian akan dihalau ke tempat lain luar dari Andalus. Sesiapa yang melanggar perintah akan dihukum bunuh.

Kebanyakan orang Yahudi yang enggan memeluk Kristian telah meninggalkan Andalus. Malangnya di tengah jalan para lanun telah menangkap mereka dan mereka dijadikan hamba untuk diperniagakan. Sesiapa yang terlepas pula jarang yang dapat hidup kerana diserang kelaparan dan penyakit berjangkit seperti taun dan lain-lain.

Walaupun menghadapi pelbagai penindasan, golongan Yahudi akhirnya berjaya juga menaja satu perhimpunan yang menghimpunkan sekitar 80,000 orang ahli. Mereka mengambil keputusan untuk berhijrah ke Portugal setelah mendapat pelawaan rajanya yang beragama Kristian dan bersikap terbuka. Setibanya di sana, raja yang selama ini bersikap terbuka, tiba-tiba berubah menjadi anti Yahudi selepas dipengaruhi golongan gereja yang selama ini menentang mereka. Semua golongan lelaki dewasa Yahudi telah dipaksa meninggalkan negara Portugal, manakala wanita dan anak-anak dipaksa menukar agama kepada Kristian.

Tekanan dan kezaliman ke atas Yahudi sebenarnya tidaklah terbatas di negara-negara seperti Sepanyol, Portugal dan Rom sahaja. Malahan semua negara Eropah Kristian telah mengambil sikap anti-Yahudi secara terang-terangan.

Di bawah dinyatakanperistiwa-peristiwa kezaliman yang berlaku keatas golongan Yahudi:

- Di England, King Edward telah menghalau Yahudi beramai-ramai pada tahun 1290.

- Di Perancis, King Phillip telah menghalau mereka dari Perancis pada tahun 1306. Menurut fakta sejarah, Raja Phillip kemudiannva telah membenarkan sebahagian daripada mereka untuk pulang ke Perancis selepas itu, tetapi keputusan diambil untuk menghalau semula mereka pada tahun 1394.

- Di Hungary, golongan Yahudi telah dibuang negara beramai-ramai. Tetapi mereka memberanikan diri pulang semula sebelum dihalau kembali pada tahun 1582.

- Di Belgium, mereka dihalau beramai-ramai pada tahun 1370.

- Di negara Czechoslovakia pula, puak Yahudi dihalau pada tahun 1380. Mereka kembali semula untuk bermastautin pada tahun 1592. Malangnya pada tahun 1744, Queen Maria Theressa telah mengarahkan agar dihalau semula golongan Yahudi tersebut.

- Di negara Austria pula, Raja Bright ke-5 telah menghalau mereka dari negara itu pada tahun 1420.

- Di Holland, mereka dihalau dari Outricht pada tahun 1444.

- Di Itali, mereka dihalau dari Napoli dan Sardina pada tahun 1540.

- Di Jerman, golongan Yahudi dihambat dari Bavaria pada tahun 1551. Kemudian telah berlaku penindasan secara berterusan ke atas mereka oleh masyarakat berfahaman Nazi. Beratus ribu Yahudi telah terkorban dalam keganasan itu.

- Di Rusia pula, rakyat tempatan telah berkerjasama menghalau orang-orang Yahudi pada tahun 1510. Golongan Yahudi beransur-ansur pulang selepas itu dengan harapan penduduk tempatan telah memaafkan mereka. Namun begitu, tekanan masih berterusan sehingga tentera Rusia turut masuk campur untuk menyembelih mereka beramai-ramai di Ukraine sepanjang tahun 1919.

Menurut kajian, lebih dari 100,000 Yahudi telah diragut nyawanya termasuk lelaki dan perempuan serta anak-anak mereka. Jalanraya telah dibasahi dengan darah mereka. Tentera telah melakukan kekejaman di luar batasan pemikiran manusia di samping mencincang lumat anggota badan mereka.

Kini sejarah telah membuktikan kenapa kaum Yahudi adalah kaum yang sentiasa akan di tindas. SEMUANYA DISEBABKAN OLEH SIKAP DAN PERILAKU MEREKA YANG TIDAK MENGHORMATI KAUM LAIN. Islam tidak pernah menghukum mereka kerana mereka Yahudi melainkan dengan sikap mereka yang sombong dan angkuh serta tidak setia. Kisah kehidupan kaum Yahudi yang sering di tindas dan ditekan kerana sikap mereka telah pun di sebut di dalam al-Quran. Perkara ini telah diterangkan oleh ALLAH S.W.T menerusi ayat al-Quran seperti dalam surah al-A'raf ayat 167 yang bermaksud:

"Dan (ingatlah wahai Muhammad) ketika Tuhanmu memberitahu: Bahawa sesungguhnya Ia akan menghantarkan kepada kaum Yahudi itu, (terus menerus) hingga hari kiamat, kaum-kaum yang akan menimpakan mereka dengan azab sengsara yang seburuk-buruknya(disebabkan kejahatan dan kekufuran mereka). Sesungguhnya Tuhanmu amat cepat azab seksa-Nya, dan sesungguhnya Dia juga Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani."

Janji ALLAH S.W.T akan sampai bagi memastikan Islam akan tinggi semula dan musuh-musuh Islam terutamanya Yahudi akan kembali ke era kesusahan dan penindasan seperti keadaan asal mereka. Kita menyakini usaha mereka mengumpulkan bangsa mereka di tengah-tengah negara umat Islam itu akan berakhir dengan penghapusan mereka secara terus dari muka bumi ini disebabkan kezaliman yang mereka lakukan. Ini bersesuaian dengan maksud hadith sahih riwayat al-Bukhari dan Muslim:

“Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah umat Islam memerangi orang Yahudi (di sebuah tempat). Umat Islam akan membunuh mereka beramai-ramai sehinggakan apabila mereka bersembunyi di sebalik batu dan pokok, tiba-tiba pokok-pokok dan batu itu bersuara menjerit memanggil umat Islam agar membunuh orang Yahudi itu kecuali pokok ‘Gharqad’, kerana ia adalah pokok Yahudi.”

Ayat al-Quran dan hadith di atas menyebutkan bahawa azab dan tekanan akan terus menimpa kaum Yahudi hingga ke hari kiamat. Sejarah bangsa Yahudi perlu diberitahu kepada mereka agar mereka sedar bahawa sikap dan perilaku mereka akan mendapat balasan dan kebenaran isi kandungan al-Quran sebagai wahyu Ilahi akan terbukti. Ayat-ayat seperti ini juga bertujuan memberi satu kekuatan berupa sokongan moral dan spiritual kepada umat Islam agar berusaha memperkuatkan diri ke arah merealisasikan fakta ini dari segi rohani dan jasmani. Oleh itu, wajib kita mengimani janji ALLAH dan rasul-Nya.

Wallahu’alam…

*********************************************************************************

Sumber : 
http://www.haluan.org.my/v5/index.php/palestin/zionisma/141-mengenal-siapa-yahudi
http://kebahagiaanku.wordpress.com/2009/02/06/yahudi-siapakah-mereka-sebenarnya/










Tuesday, November 20, 2012

Pesanan Buat Suami..



Nak share satu lagi pengetahuan bersama mereka yang bernama lelaki.. Terutamanya yang telah bergelar suami, bapa, tunang.. Sangat penting ye..

Sebelum tu nak tanya, best tak bila dah nikah? Mesti ramai lelaki yang jawab best kan? Yelah, dah ada orang yang jaga makan minum, tolong basuh baju, iron baju, lipatkan baju.. Tapi tau tak apa makna sebenar di sebalik ikatan pernikahan tu? Jom kita lihat dan baca sesama..

Nah, inilah makna sebenar pernikahan ye wahai para suami sekelian.. Bukan calang2 tanggungjawab tu.. Sangat berat tau.. Siap ada pengakuan rela masuk neraka lagi..


Jangan jadi dayus seperti ini ye wahai para suami.. Isteri pulak kalo benar2 sayangkan suami dunia akhirat, janganlah jadikan dia suami dayus.. Suami buat dek, isteri pun ikut sama buat dek.. Sama2 mengingatkan satu sama lain.. Kata nak hidup bersama di dunia dan akhirat kan? ^__^








In Shaa ALLAH..



Apa khabar semuanya hari ni? Harap2 semuanya sihat dan berada di bawah rahmat Ilahi.. Maaflah agak lama tak update blog ni.. Agak sibuk sikit dengan keje.. Balik pun tak menentu waktunya.. So bila dah sampai kat umah, takde mood dah nak update blog.. Ceh, panjang lebar bercerita macam ramai sangat yang ternanti-nanti blog ni di update ye..hihiihi..

Hari ni nak berkongsi sikit tentang sesuatu yang nampak simple tapi besar effectnya dalam akidah kita.. Jom tengok ni.. Sumbernya dari fb yang tertera kat dalam gambar tu..

Mari kita tukar mulai sekarang ye.. ^_^









Wednesday, November 14, 2012

My Wordless Wednesday - 5



Sweet sangat kan? 
Konon2nya camnilah situasinya nabi kita tolong isteri baginda Saiyidatina Aisyah memasak kat rumah.. Tapi lukisan kat atas tu moden sangat.. Zaman sekarang.. Rasanya ramai yang tau nama manja panggilan Rasulullah untuk isteri baginda Saiyidatina Aisyah adalah Humaira.. Suka sangat dengan nama Humaira ni dari masa study dulu.. ^_______^








This Is The Best..



Finally, this is the best decision I've made for my life.. No regret coz I believe ALLAH Knows what is better for me..






 

Tuesday, November 13, 2012

Wahai Wanita..



Apa khabar semuanya hari ni? Harap2 semuanya sihatlah ye.. Ditambah pulak dengan cuti hari ni.. Memang le hari untuk bermalas-malasan.. Eh, mana boleh malas.. Tak baik tau.. Hari untuk merehatkan diri (padahal baru je sehari bekerja).. Bagi yang keje hari ni, ikhlaskan hati ye.. Mmm..tapi kalo ikutkan hati tak best cuti selang dengan keje ni.. Penat rasa.. Cuti pun nak complaint kan? Apa daaa...

Hari ni nak share sikit pengetahuan dengan korang semua.. Bukan nak tunjuk pandai ye.. Cuma nak berkongsi sebab aku sayangkan korang semua.. ^__^. Entry ni khas untuk semua wanita di luar sana.. Tapi untuk lelaki juga terutama yang ada ibu, kakak perempuan, adik perempuan, isteri dan anak perempuan..

Sape yang sayangkan mak ayah dia? Sila angkat tangan.. Aku sangat sayangkan mak abah aku.. Aku rasa korang pun sama gak kan? Camne pulak dengan suami? Yang ni pun mesti sayang sesangat, maklum le chenta hati kan.. Kalo tak takkanlah rela hidup bersama di dalam susah dan senang, betul tak? Hehehe..

Cuma persoalannya di sini, apakah bukti yang kita sangat sayangkan mereka? Dan benarkah kita sanggup lakukan apa saja untuk kebahagiaan mereka di dunia ni? Rasanya semua akan jawab akan buat apa saja untuk memastikan mereka hidup bahagia dan gembira di dunia ni.. Tapi, camne pulak di akhirat? Apa yang kita lakukan untuk memastikan mereka akan beroleh kebahagiaan di akhirat yang kekal abadi?

Inikah buktinya kita sayang mak abah kita?


Ini ke tanda kita sayangkan ayah dan suami kita? Fikirkanlah wahai wanita yang bergelar anak perempuan, isteri dan ibu..

Masih belum terlambat untuk berubah ke arah kebaikan.. Sempena bulan Islam yang bakal menjelang tiba, marilah kita sama2 berhijrah ke arah yang lebih baik.. Dan sama2 berdoa agar kita dapat mengikuti syariat Islam ini dengan istiqamah.. InsyaALLAH..





Sekadar berkongsi, bukan untuk menunjuk diri ini baik dan bagus.. Tetapi kerana sayangkan wanita yang seagama dengan diriku.. Kita ini bersaudara walaupun berlainan ibu bapa.. Saudara sesama Islam.. ^__^










Sunday, November 4, 2012

Tak Nak Ke?



Hari ni nak kongsi sesuatu yang tak rugi untuk diamalkan.. Tapi terpulang pada korang semua samada nak amalkan atau tak.. Takde paksaan pun sebab kalo korang buat atau tak, manfaatnya dapat kat korang jugak.. ^__^

Ada sape2 yang tak nak? Tak susah pun kan? Kalo rasa tak membebankan, jom kita amalkan..









Thursday, November 1, 2012

Cucu Atok.. Hehehe..



Jom kita tengok aksi Adriana bersama atoknya ketika balik kampung masa raya haji yang lepas..

Bersantai dengan atok.. Pose kaki pun sama macam atok ye..


Tido pun dengan atok.. Bila atok terjaga, Adriana pun terjaga sama..hehehe..