Monday, November 14, 2011

Jalan-Jalan Umah Huda..


Lamanya tak update blog ni.. Sebulan lebih sikit ni..hihi.. Bukannya apa, takde citer best nak story.. Post untuk raya haji pun takde ek.. Time raya haji balik kampung tapi kat sana takde line internet, so faham-faham la ye.. Lagipun raya haji tahun ni tak berapa nak best la.. Semua ada berkumpul kat Muar sebab toksu Huda nak buat korban.. Tapi Huda n family takde sebab ayah Huda kan pegi kursus, tak dapat cuti.. Mama Huda tak nak ikut atok dengan nenek balik Muar sebab hubby takde.. So, diorang tinggal la berdua kat rumah.. Beraya kat sana.. Sian..sob..sob..

Actually macam orang lain gak, mak yong pun cuti sampai hari Isnin jek tapi hari Selasa tu ada keje lak kat Pasir Gudang, kira outstation la.. So, drag la cuti tu sampai hari Selasa.. Ingatkan hari Isnin petang tu lepas sampai umah nek cik Huda kat Pasir Gudang, nak gi Larkin tengok Huda.. Tengok-tengok dah petang sangat.. Camne ni, rindu giler kat Huda ni.. At last SMS bos minta extend cuti sampai hari Khamis..hik hik.. Alhamdulillah, dapat la pulak.. Tima kasih bos.. Sebab petang Rabu atok dengan nenek nak datang umah Huda, tido sana dan esoknya bawak Huda balik Lok Heng sebab mama Huda kena jaga budak-budak camping kat sekolah.. So, fikir punya fikir, bolehlah mak yong join, nanti pagi Khamis tu mak yong balik la KL dari Kempas..

Then pukul 4 ptg hari Rabu tu mak yong pun bertolak la dari Pasir Gudang ke Larkin Jaya.. Nak tunggu atok lambat sangat sebab atok tunggu ucu Huda abis keje kul 5 ptg, baru bertolak ke Larkin.. Plan asal atok nak gi umah nekcik Huda dulu nak jemput mak yong, takut mak yong sesat kalo pegi sendiri.. Yela, mak yong ni nama je anak Johor tapi jalan-jalan kat Johor ni memang fail..hahaha.. Tapi Selasa malam tu mak yong dah surf google map cari arah ke rumah Huda.. Mmm..rasanya memang boleh tuju sendiri ni.. Kalo tunggu atok Huda, ntah kul berapa nak sampai.. Dahlah hari bekerja, jalan memang giler jammed.. Nak gi Pasir Gudang dulu pastu baru ke Larkin.. Ada yang kul 9 malam baru sampai ni.. Mmm..tawakal je la.. Selasa malam tu memang dah betul-betul simpan dalam otak direction ni.. Alhamdulillah, sampai jugak ke rumah Huda dalam kul 5 ptg.. Kiranya takdela sesat pun.. Masa mula-mula masuk exit tu je ada rasa tak confident exit tu betul sebab dalam google map ada nama jalan tapi on the road tak nampak plak nama jalan tu.. Tu yang agak confuse.. So keluar semula ke highway Pasir Gudang.. Ingatkan exit yang betul depan lagi.. Tengok-tengok dah sampai area Tampoi, eh dah ke depan sangat ni.. So masuk je la exit yang muncul seterusnya.. Tup-tup sampai ke jalan yang mak yong u-turn tadi.. La, betul rupanya exit yang mak yong mula-mula masuk tadi.. Apalagi, dengan direction kat tangan (tulis atas paper lagi..hihi..), mak yong pun drive dengan confident.. Alhamdulillah, nampak Huda nak masuk umah dengan muka confuse bila nampak mak yong datang..haha.. Mama Huda pun terkejut sebab mak yong sampai awal sangat.. Dia ingatkan mak yong sampai sekali dengan atok Huda..hehe.. Takpe, selagi mak yong rasa confident, Insya ALLAH, boleh sampai..

Yang Huda plak ingat-ingat lupa mak yong, bila mamanya tanya dia jawab mak yong ni ucu sebab sama kurus cam ucu.. Sampai mama Huda cakap semua yang kurus Huda ingat ucu je..hahaha.. So sweet la Huda mak yong ni.. Makin ligat, tak reti dok diam.. Bila mak yong amik gambar, dia pun sibuk nak amik gambar jugak.. Yang paling smart, dia tau camne nak guna touch screen handphone.. Bukan main saja-saja touch ye.. Dia tau folder mana ada games, ada gambar.. Dia sendiri yang cari.. Hanya dari pemerhatian camne mama dan ayah guna handphone tu.. Huda Huda.. Takut plak mak yong bila tengok Huda ni.. Mula-mula perhati, pastu buat sendiri.. Memang kena berhati-hati bila nak buat sesuatu depan Huda.. Daya ingatan dan pemerhatian dia tajam.. Very smart girl.. Sayang Huda mak yong ni..

Sempat gak snap beberapa gambar masa kat umah Huda.. Tapi of course le gambar Huda je.. Mak yong ni tak minat nak amik gambar sendiri.. Jadi photographer, suka le..hehe..






Dua gambar yang last tu Huda buat peace..hehe.. Tak reti nak buat peace bebetul lagi.. Tapi cute apa kan? So sweet as always..(^_^)








0 Kata-Kata Hikmat: