Wednesday, August 10, 2011

Yummy.. Yummy..


Apa plak citer ari ni? Tetiba rajin plak meng'update' blog ye..hehe.. Sebenarnya takde citer apa pun.. Saja je nak letak apa yang terlintas di fikiran.. Ahad lepas masak sendiri untuk berbuka pose.. Bila tak keje ni, malas nak kuar beli juadah berbuka.. Lagipun selalunya aku cuma beli kuih je untuk dimakan waktu berbuka.. Untuk dinner, mostly masak sendiri.. Ala, masak yang simple dan senang.. Yang penting ikut citarasa sendiri..hehe.. So, hari Ahad lepas mood 'M' datang, maklumlah penat outing pun tak ilang lagi.. Fikir-fikir punya fikir, belek punya belek apa yang ada dalam fridge, dapatlah satu keputusan.. Masak spaghetti je la.. My style..hehe.. Semua bahan disediakan dan di potong.. Akhirnya my homemade spaghetti pun siap.. Colourful gitu.. Yang penting, sedappp!! (ceh, puji masakan sendiri nampak..hihi..) Ye le, sedap ikut lidah aku.. Kalo bagi kat orang lain, belum tentu diorang kata sedap..hehe..



Ha, tengok tu.. Kalo masak sendiri macam-macam boleh letak.. Aku masukkan carrot, capsicum, tomato, daging kisar dalam sos spaghetti.. Kalo nak tau, baru je 2-3 bulan lepas pandai masak spaghetti.. Sian kan?? Kampung beno bunyinya.. Sebelum ni tak pernah masak pun, makan je kat kedai.. Itu pun okla, takdela sedap sangat.. Cuma spicy arabiatta kat Pizza Hut je boleh layan sebab ala-ala pedas gitu.. Lidah Melayu, tak kaw kalo tak pedas.. Ni masak sendiri, pandai-pandai le nak letak cili berape banyak..hehe.. Cuma ada guna sos segera kimball sikit.. Takpela, walaupun bukan sos international terkenal, yang penting halal dan sedap gak rasanya..

Senang je nak masak spaghetti style aku ni.. Ini portion untuk orang single macam aku ye.. Sukatan sudu adalah mengikut camca yang standard kat kedai makan tu ye.. Potong dadu sebiji bawang besar, carrot dan tomato.. Hiris halus 2 ulas bawang putih, sedikit halia dan cili padi dalam 2-3 biji (kalo nak lagi pedas, tambah lagi..). Kalo nak cincang pun boleh gak.. Ikut suka la.. Capsicum hijau dalam setengah bahagian dari sebiji, hiris kasar (jangan letak banyak sangat, takut pahit) Daging kisar dalam 1/3 bahagian yang 400 gm tu.. Pastu panaskan sesudu butter dalam kuali, kalo tak nak butter tu hangus, tambah minyak masak sikit.. Bila butter dah mula cair, masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi.. Tumis sampai kekuningan dan berbau wangi.. Then masukkan daging kisar, tumis sampai berubah warna, masukkan lobak dan capsicum, gaul seketika dan masukkan tomato.. Tumis dan gaul seketika.. Masukkan setengah sudu white pepper.. Kalo nak letak lebih pun boleh, ikut suka ye.. Takut terlebih pedas lak nanti.. Akhirnya masukkan sos spaghetti kimball - mushroom - dalam 4 sudu.. Gaul jap bagi serasi dan sedikit kering.. Last baru masukkan air ikut sukatan sampai sos masak sepenuhnya.. Jangan lupa masukkan garam secukup rasa dan sedikit MSG (kalo tak makan, takyah letak).. Aku tak masukkan gula sebab masak memang tak letak gula.. Kecuali masakan pedas macam sambal tumis, letak le sikit.. Lagipun, carrot tu pun dah bagi rasa manis sikit.. Ngam le dengan citarasa aku..hehe.. Bila sos dah agak pekat dan bahan-bahan dah masak, bolehlah matikan api.. Dah siap.. Sementara nak tunggu sos memekat, rebus le spaghetti ikut waktu yang ditetapkan.. Selalunya ada tulis kat plastik pembalut spaghetti tu.. Masukkan air dalam setengah periuk, masukkan sesudu garam dan sedikit minyak masak supaya spaghetti nanti tak melekat.. Masak sampai lembut dan toskan.. Bila dah masak, tuangkan sos atas spaghetti.. Taraa!! Siap dah!! Gerenti sodap sebab masak sendiri..hehe.. Jangan tak tau my style spaghetti ni Mr. Yayang punya favourite..ahaks..^_~








0 Kata-Kata Hikmat: