Monday, April 23, 2012

Jakarta - Day 2


Akhirnya, sampai juga ke hari kedua..hehehe.. Malam tadi memang tido lena sesangat sebab semalam dah satu hari bersesak-sesak dan melenguhkan kaki ye.. Dan hari ni according to our lady boss plan, kitaorang akan ke Pasar Tanah Abang.. Just for ladies and little baby girl, Soraya since she needs to be attached with her mother always.. While the guys and the other 3 little girls will spend their time in Kidszania (actually, tak tau pun betul ke idak nama tempat ni.. tapi dengo2 aritu bos cakap camnila.. kalo salah jangan marah den..kihkihkih..).

As usual, we started our day with breakfast in hotel.. Arini menunya ok sikit la.. Walaupun still 4 tray makanan je yang ada.. Kalo semalam mihun goreng, arini plak ada mee kuning goreng (kalo aku panggil kat kampung, mee beso..hehe..), ayam gulung, buah sama cam semalam.. Pastu ada la roti, croissant, cereal.. Aku ni tak minat sangat roti2 ni.. So, makanlah mee beso tu.. Eh, macam sedap la plak.. Padahal kat bilik tadi dah melantak kek lady boss bagi.. Dia buat dan bagi kat kitaorang masa hari bertolak tu.. Tak sempat usik tapi tadi pagi bangun2 je, lapo plak.. So, ngap je la.. Well, not bad.. Abis gak kek tu akhirnya.. Suka lady boss bila kitaorang bagitau kek dia dah selamat dimakan..hehehe.. Tapi aku pun agak kaget juga dengan tahap selera aku pagi ni.. Selalu bila dah makan something, tak banyak makan, maklum le perut den ni kocik jo.. Tapi hari ni, pulun makan..kihkihkih.. Agaknya nak simpan tenaga berdasarkan pengalaman semalam.. Maklumlah hari ni nak serbu pasar terkenal pulak..hehehe..


Kitaorang bertolak dalam kul 9.30 am Indonesian time.. Eh, arini jalannya nggak macet.. 20 minit lepas tu, sampai la ke Pasar Tanah Abang.. Untuk pengetahuan korang, pasar yang kitaorang pegi ni bangunan yang baru.. Kalo pasar yang lama memang buruk giler.. Bangunan kayu, kata lady boss I le.. Tapi yang ni ala2 shopping mall tu.. Kebanyakan kedai2 dalam ni adalah supplier untuk kedai2 di luar sana.. Tempat pemborong2 dapatkan stok.. Mmm..ala2 kedai kat Jalan Masjid India tapi dikumpulkan dalam satu bangunan.. Ha, camtulah keadaannya.. memang sesak giler.. Lorong2 untuk kita berjalan pun sangat kecil.. Tapi yang bestnya kat dalam tu memang banyak pilihan.. Rambang mata ko.. Tak tau nak pegi kedai mana satu.. Korang bayangkan setiap level khas untuk pakaian tertentu.. Kalo telekung, telekung semua.. Kain pasang, kain pasang semua.. Baju, baju semua.. Aku rasa satu level tu ada dalam 100 kedai.. Korang bayangkanlah sendiri.. Mau tak pengsan dalam tu..hahahahaha.. So tips kalo nak berbelanja kat sini, kalo korang dah jumpa apa yang korang berkenan, terus beli.. Takyahlah terfikir, jap lagi nak pusing balik la.. NO!!! Kemungkinan nak jumpa kedai tu semula memang tipis..hehehehe.. Takde amik gambar kat dalam ni.. Mood sudah lari.. Busy bershopping..hahahaha..

Kat dalam ni memang aku pulun la menghabiskan uang yang dibawa.. Iyelah, bila lagi nak beli kan.. Esok dah nak balik.. So, kat dalam ni dapatlah beli souvenir untuk family members.. Ala, takdelah mahal pun.. Dapatlah beli kain pasang, telekung (semi-silk, kain licin kilat, dalam RM50, siap ada sulam2 tu), baju batik untuk abah (tapi risau gak ni, muat ke abah aku pakai..rasa macam dah beso saiz XL tu..adoyai). Susah kalo beli baju ready made ni berbanding kain yang belum dijahit..hehehe.. Kat level baju baby dapatlah beli baju untuk si kecik Adriana.. Untuk kak Huda tak jumpa yang berkenan.. Tak larat sebenarnya nak berjalan dah.. So, kat level pakaian baby tu just pegi satu kedai dan beli.. Ada kedai dalam ni yang tak boleh beli sehelai, ada minimum quantity, kiranya borong la.. Tapi ada gak yang jual runcit.. Mmm..souvenir untuk ladies dah complete.. Untuk guys pulak tak dapat lagi.. Risau ni.. Harap2 dapatlah sebab kitaorang dah selesai bershopping kat situ.. Tapi aku berani bertaruh la, sehari tak cukup nak explore seluruh tempat ni.. Lady boss aku le yang banyak memborong.. Yeah, ibunya bawak uang banyak lo.. Bisa aja mau beli apa sih.. Seluruh pasar itu juga bisa..hehehe..

Sila abaikan minah kat sebelah tu ye.. Disebabkan kepenatan yang melampau, tahap kesengalannya tak dapat dikawal lagi.. Sila fokus pada barang2 di dalam stroller itu..hahaha..


Disebabkan kitaorang bawak little baby Soraya, so kitaorang bawak la sekali stroller dia.. Tapi kesian, stroller dia terpaksa menjadi troli.. Penat mummy Soraya terpaksa dukung Soraya sepanjang masa.. Serius memang penat giler.. Lenguh kaki ko.. Adoiii.. Yang lawaknya janji dengan pak supirnya 3 jam aja.. Tapi keluarnya setelah 7 jam berada di situ.. Wahhh!! Sangat dasyat ok.. Lepas tu memang terus balik ke hotel la.. Peh!! Sedapnya dapat landing atas tilam.. Tapi tak boleh relax lama2 sebab nak dinner plak.. Oh lupa nak bagitau, second day ni pun kitaorang tak lunch.. Kenyang dok dalam pasar tu.. Boleh gitu? Hahahahahahaha.. Malam ni sekali lagi kami dibawa makan masakan padang.. Kat Restoren Garuda lagi cuma cawangan yang berbeza.. Aku rasa boss aku dah kemaruk masakan padang la.. Suka sangat dia dengan ayam goreng kat situ.. Tapi memang sedap ooo.. Sambal ijo dia pun sedap.. Well, kitaorang pun memang tengah lapar giler.. Belasah je la.. Aku siap tambah nasi lagi..;p. Alhamdulillah bersyukur dengan rezeki ALLAH berikan.. Terima kasih boss..^___________^.

Lepas makan tak terus balik, singgah Sarinah Mall jap.. Lady boss nak beli something.. Konon nak teman lady boss shopping, rupa2nya at the end dengan aku2 sekali bershopping..hahahaha.. Belilah t-shirt for the guys.. Tak tau nak beli apa lagi.. Kalo tunggu2 tak dapat apa plak sebab esok dah nak balik.. Ahh, senang hati rasa dah almost complete.. One funny incident here, our lady boss was the last person out from that mall before it was closed.. Dasat ko.. Kitaorang kat luar dah risau dah, pengsan ke kat dalam tu..kihkihkih..

Akhirnya berakhir jua hari kedua kami di sini.. Hari yang sangat2 meletihkan.. Tapi berbaloi la.. Sesesekali datang ke negara orang.. Mungkin juga pertama dan terakhir.. Sape tau kan.. Anggaplah semua tu pengalaman yang menarik untuk dikongsi bersama orang lain.. ^__^



P/S : Tak abis shopping lagi ye.. Esok ada lagi.. Tungguuuuuu...;)












0 Kata-Kata Hikmat: